top of page
  • Forfatterens bildeVanja

Rapporter en farlig smokkesnor til myndighetene

Oppdatert: 15. okt. 2021

Myndighetenes portal: farligeprodukter.no

Du vet kanskje ikke at du kan rapportere inn farlige produkter til myndighetene på www.farligeprodukter.no? I hvert fall så visste ikke jeg det før jeg hadde gjort et dypdykk ned i europeiske standarder og norsk lovverk. Men selv om du vet det, så virker det kanskje litt omfattende og skummelt, og derfor tenkte jeg at jeg skulle vise deg hvordan du gjør det, og fortelle deg hvorfor det ikke er skummelt. Men først - hvorfor skal du gjøre det?


Hvorfor skal du rapportere farlige produkter?

Produsenter, importører og distributører (butikker, utsalg) har selv et ansvar for å undersøke sine produkter (nøye!) og fjerne farlige produkter fra markedet. Det er imidlertid altfor mange eksempler på at det er mange farlige produkter på markedet, så det er opplagt at de trenger din hjelp til å fange opp farlige produkter! Derfor, hvis du opplever en hendelse som kan være farlig, så kan du rapportere den inn på farligeprodukter.no. Og du, husk at det er ikke ditt ansvar å være sikker på at det faktisk var en farlig hendelse, det er opp til myndighetene å undersøke og avgjøre. Det du kan bidra med, det er å rapportere det inn. For eksempel hvis du har kjøpt en smokkelenke og du plutselig opplever at klipsen på smokkelenken har gått i flere deler og barnet nå har tilgang til skarpe skruer og små deler. Det er en farlig situasjon, og det ville jeg rapportert.


Farlige produkter
Sånn ser forsiden på farligeprodukter.no ut.

Du kan se gjennom hele databasen av produkter som er trukket fra markedet. Hvis du trykker på kategorien "Barn", så får du se alle produktene som er ment for bar. For eksempel så er denne farlige smokkesnoren fra By Baby Bybbles trukket fra markedet fordi klipsen ikke har ventilasjonshull, pgr risiko for kvelning (luftveisblokkering).

smokkesnor, smokkelenke.
En farlig smokkelenke som er trukket tilbake fra markedet. Klipsen mangler ventilasjonshull og utgjør derfor en kvelningsrisiko.

Sånn sender du inn en rapport selv

Øverst i høyre hjørne finner du en knapp "Meld inn produkt".Velg "Meld inn et produkt".


Her kan du først sjekke om produktet allerede ligger i databasen. Antakelig gjør det ikke det, for databasen er ikke veldig stor etter min mening. Trykk "Til bekymringsmelding" når du ikke finner produktet i databasen.


Nå kommer vi til et skjema som jeg nok tror at de med fordel kunne ha forenklet en god del. Jeg tror nemlig at dette skjemaet kan skremme bort omtrent 9 av 10 ivrige innmeldere. Men frykt ikke! Vi kommer oss gjennom dette med muntre tiltop fra sidelinjen! Da gyver vi løs. Starten er riktig så lett.

Fyll inn litt enkel info.farlig produkt smokkesnor

Prøv å velge riktig kategori på produktet ditt. Jeg regner med at de selv klarer å plassere det i riktig kategori dersom de mener produktet er plassert feil. Bare velg det du tenker passer best.

Beskriv hvorfor du melder inn produktet - hva skjedde? Eller hva kunne skjedd? Si hva produktet heter, hvis du finner det på nettet, så er det aller enkleste å gi en lenke til det tenker nå jeg. Produktets alder regner jeg med betyr om du kjøpte det for mer eller mindre enn 3 år siden. Svar på om det er personskade - enten "ja", "nei" eller "fare for [personskade]". I dette tilfelle er det fare for personskade. Men det er jo ofte klart ut fra bakgrunnen for henvendelsen da, så ikke stress med dette spørsmålet heller.


Så skal du velge skadekonsekvens, og det er påkrevd å svare på. Bare gjør så godt du kan. Det blir litt latterlig at vi skal svare på det, syns nå jeg, men ok, sånn er det nå.


Her kan du fylle ut mer, men som du ser, så er det ikke mer som er påkrevd.


Nå kan du se over skjemaet, og trykke send. Du får en automatisk bekreftelse på innsendt skjema, og så hører du antakelig ikke noe mer om den saken.


Takk for at du bryr deg!


Del gjerne denne veiledningen med noen andre som trenger motivasjon til å rapportere inn noen produkter :)

171 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentare


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page