top of page
  • Forfatterens bildeVanja

Håndlagde biteleker og smokkesnorer

Oppdatert: 15. okt. 2021


Vær så god, en livsfarlig gave til din nyfødte baby


Det norske markedet oversvømmes av håndlagde babyprodukter som ikke følger de strenge sikkerhetskravene i regelverket. Norske foreldre vet ikke om farene, norske myndigheter har ikke ressurser til å følge opp. Når skjer den første ulykken?


Smokesnor, biteleke
Hvordan kan foresatte vite om smokkesnoren og biteleken er trygg eller farlig?

Et søk på Instagram, Facebook, Finn eller Epla gir deg mulighet til å velge fra et hav av ulike varianter. 25 tusen treff på #smokkesnor på Instagram, 10.4 tusen treff på #biteleke. Festlige og dekorative, ja, men farlige. Alle smokkesnorer og leketøy som selges på det norske markedet skal følge loven, men ingen kontrollerer om produktene er trygge for de små. Ansvaret for kontroll ligger hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Miljødirektoratet for henholdsvis fysiske og mekaniske egenskaper og kjemiske og biologiske egenskaper, men de har ikke ressurser til å følge opp. Jeg anser det nokså sannsynlig at det ikke er gått av noen varsellamper hos direktoratene enda - omfanget av problemet har nok ikke gått opp for dem ennå.


Jeg tror at de aller fleste hobbyprodusenter av smokkesnorer og biteleker ville fulgt loven, dersom de visste om den, men de fleste kjenner nok ikke til regelverket. Mange vet om deler av regelverket og de europeiske og norske standardene, og tror at de vet om alt. De lever dermed i en villfarelse om de faktisk lager trygge og lovlige smokkesnorer og biteleker, uten at de egentlig gjør det. Her er stikkordene “EN 71-3”, “BPA-fri” og “gift-fri” gjengangere. Noen har til og med slengt på en “EN 12586-sertifisert” for en smokkesnor for eksempel, men så går det veldig klart frem fra selve designet av smokkesnoren at produsenten nok ikke vet helt hva akkurat den frasen egentlig betyr.


Men så finnes det dessverre også de produsentene som blir rasende når de får en hyggelig og høflig henvendelsene om sikkerhet og mener at dette må da virkelig være de foresattes ansvar. De får da jammen bare passe på barna sine. Disse personene rapporterer jeg inn til myndighetene på farligeprodukter.no. Dessverre har ikke myndighetene ressurser til å følge opp.


Jeg har kommet over noen historier de siste årene som virkelig kunne ha endt ille, og jeg håper ikke det må en faktisk ulykke til før folk - myndigheter, produsenter og også folk flest med ansvar for barn - får opp øynene for dette. Jeg hørte fra en mamma som snudde seg mot barnet sitt og så en bitering med ødelagte tre-perler liggende ved barnet og skjønte at barnet da hadde resten av perlen inni munnen. Hun fikk tatt ut flere deler av en treperle fra munnen til barnet sitt før trebitene gjorde noen skade, heldigvis. Jeg hørte fra en annen mor som snudde seg et øyeblikk bort, og da hun snudde seg mot barnet i det neste sekundet så satt barnet med en ødelagt smokkesnorklips og spisse skruer i hånden - klipsen hadde falt fra hverandre i et ubevoktet øyeblikk. Jeg trenger neppe nevne hvilke følger det kunne fått for barnet dersom skruene hadde havnet i munnen. Senest forleden dag så hørte jeg fra en tredje mamma om en smokkesnor som hun hadde fått til sin lille gutt fra en venninne. Gutten hadde reagert med et voldsomt utslett rundt munnen, som ga seg når smokkesnoren ble tatt bort. Perlene til smokkesnoren hadde venninnen, i god tro, kjøpt på wish og importert fra Kina. Disse tre eksemplene illustrerer viktigheten av å bruke gode materialer, som er testet både kjemisk og mekanisk/fysisk via et uavhengig (altså ikke via produsenten selv, som har egeninteresse i testingen) laboratorium. Dersom materialene er beviselig gode og metoden til produsenten er testet og består de omfattende testene som beskrives i standardene for biteleker til barn under 3 og for smokkesnorer, og produsenten merker produktene sine med de korrekte advarslene, ja da er denne typen produkter ypperlige for små barn. Men dersom lovkravene ikke forstås og følges til punkt og prikke, da kan det oppstå farlige situasjoner.


Man kunne kanskje tenke at dette problemet kun gjelder de som er helt ferske, men det er ikke tilfelle. Som sikkerhetsentusiasten jeg er, følger jeg med på en del av de store hobbyprodusentene vi har i Norge også, og jeg ser problemene overalt. Jeg kjøpte faktisk selv en smokkesnor fra en av de store norske produsentene, hvis produkter også er tilgjengelig i flere store norske baby-butikker, og ble sjokkert over det jeg fikk tilsendt. Jeg tør påstå at den smokkesnoren var langt unna å kunne passere noen europeiske og norske sertifisering av smokkesnorer. Jeg meldte det inn til myndighetene på farligeprodukter.no. De har dessverre ikke ressurser til å følge opp (i skrivende stund er det i hvert fall 7 måneder siden jeg meldte det inn, uten at noe har skjedd).


Jeg mener at dette problemet er skapt i et informasjonsvakuum mellom en oppblomstrende hobbyindustri og en gammeldags tilsynsmyndighet som ikke henger med i svingene. Jeg mener at DSB og Miljødirektoratet må komme på banen og informere produsenter om deres ansvar for å overholde lover når de produserer produkter til en særlig sårbar forbrukergruppe (altså småbarn), som for det første ikke kan ta noen avgjørelser selv og for det andre putter absolutt alt i munnen. Situasjonen nå er nemlig slik. Hobbyprodusenten må

  1. Forstå at det er informasjon å lete opp selv.

  2. Lese den relevante loven (leketøyforskriften for biteleker, produktkontrolloven for smokkesnorer).

  3. Kjøpe de relevante standardene for flere tusen kroner (EN 71 for biteleker (EN 71-1 koster 1435,- + 25% mva) , EN 12586 for smokkesnorer (675,- + 25% mva)).

  4. Bruke noen måneders fulltidsarbeid på å tolke tekstene. Hvis de i det hele tatt klarer å forstå noe av standardene, som er ganske så teknisk og langt fra lettleste.

Vi lever i et informasjonssamfunn, vi må da virkelig kunne forvente å få denne utrolig viktige informasjonen i et format som er mulig å forstå uten å studere til bachelorgrad i rettsvitenskap først.


I dette informasjonsvakuumet har jeg laget akkurat dette bindeleddet. Jeg har laget ett kurs for smokkesnorer og ett kurs for biteleker, hvor vi går gjennom det du trenger å vite for å lage og selge nettopp smokkesnorer og biteleker på lovlig vis. Jeg er ikke jurist, og har aldri tatt et eneste kurs i noe som har med lov eller lignende å gjøre, så du kan være sikker på at mine kurs blir på vanlig norsk, for vanlige folk :) Du kan se gratis introduksjonsvideoer til begge kursene her. Kursene består av en rekke videoopptak som er tilgjengelig for deg som har betalt for kursene, som du kan se når det passer deg. Du kan selvsagt spørre meg om alt du måtte lure på undervies. Jeg har av og til live kurs, da vil det dukke opp datoer her.


Jeg håper at vi sammen kan revolusjonere perle-Norge og skape et miljø hvor alle både har fokus på sikkerhet, og nok kunnskap om hvordan vi lager trygge produkter. :)

229 visninger0 kommentarer

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page