top of page

Har du åpnet butikk med silikonprodukter til baby kanskje?

Oppdatert: 10. apr. 2023

Dette er et innlegg om kopper og tallerkener med mer av silikon, som spesielt markedsføres som perfekt til de minste barna. Først tar vi imidlertidig en tur innom bakeformee av silikon.


Bakeformer av silikon


Da jeg tittet gjennom dagens nyhetssaker forleden dag, var det en litt uvanlig sak som umiddelbart fanget oppmerksomheten min: "Forbrukerrådet advarer - styr unna"

Silikonformer er et populært og praktisk bakeredskap når muffinsene og kakene skal formes og bakes i ovnen.
Forbrukerrådet har derfor testet 18 forskjellige bakeformer i silikon – både fra internett og i norske butikker, for å undersøke om de lekker kjemikalier til maten. Hele 8 bakeformer får strykkarakter.
Fulle av kjemikalier – ulovlig å selge til matlaging

Denne silikonen som er i bakeformene er nok enten identisk eller veldig lik silikonen som er i bitelekene og perlene som jeg bruker, og derav min interesse. De kjemiske testene som skal bestås, er også ganske like (men ikke identiske).


Forbrukerrådets test kan du lese her forøvrig. Det kan jo være verdt å merke seg at de to kjente merkene Liewood og spesielt Tupperware fikk dårlig karakter.


Stadig nye butikker


Jeg har sett at det dukker opp stadig nye kontoer på sosiale medier som selger kopper og tallerkener og lignende til baby av silikon. Det markedsføres som et miljøvennlig og trygt alternativ.

Min store bekymring i denne sammenheng er at det ikke gjøres nok kontroller. Jeg tror at disse nye butikken stoler på produsentene i utlandet. Jeg tror at de nye butikkene får noen papirene fra produsentene og tror at det er godt nok. Det er det ikke.


Grunnen til at jeg tror dette er fordi det er akkurat det som skjer i "perle-businessen", fordi regelverket er komplekst, og det er ukjent for de fleste. Det er ukjent for de som perler smokkesnorer og biteleker, og det er ukjent for de som selger perler. Siden det stadig oftere er helt vanlige folk som åpner butikk, så regner jeg med at situasjonen er den samme også for denne typen babyprodukter.


Den som importerer disse produktene fra utlandet må få produktene testet av en uavhengig instans på eget initiativ. Det krever egeninnstats og det krever en god del penger.


Det må gjøres fordi disse produktene veldig godt kan inneholde stoffer som er skadelige for barn. Barn er ekstra sårbare for skadelige produkter, og dette er produkter de skal putte i munnen. Det er ulovlig, og det er importørens ansvar å ikke selge produkter som inneholder skadelige stoffer.


Hjelp meg å hjelpe


Hjelp meg å nå ut til de som trenger å vite dette. Del det med den som har kjøpt en silikonbolle eller som som har startet en egen butikk. Det er veldig lov å kontakte meg hvis noen har noen spørsmål - jeg hjelper så gjerne. Jeg har lang erfaring i å teste silikonprodukter på laboratorium.


Kontakt: laget.av.veslemy@gmail.com

147 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page